Europese eik trappen - gevingerlaste panelen eiken hout voor trappen Europese eik vingerlas

Europese eik

Europese eik: sterk en betrouwbaar

Houtmagazijnen F. Lefevere is een specialist in hardhout, meer bepaald in eik en rubberwood. We zijn dan ook importeur van Europese eik, één van de meest gekende Europese houtsoorten.

Het is een heel sterk en zeer duurzaam materiaal, geschikt voor vele toepassingen (trappen, deuren, buitenschrijnwerk, ...).

De verwerking van Europese eik is redelijk gemakkelijk, zowel handmatig (draaien, frezen, …) als machinaal. Voor het verkrijgen van een glad oppervlak bij het schaven, is een kleine spaanhoek wel wenselijk.

Voor speciale toepassingen zoals ramen, deuren en vloeren, wordt kwartiers gezaagd hout aangeraden.

7 weetjes in verband met Europese eik

Enkele algemene feiten over Europese eik op een rijtje:

  1. De hoogte van de boom bedraagt tussen de 18 en de 30 meter, waarbij de stam (zonder takken) ten hoogste 14 à 15 meter wordt. De diameter van de stam is maximum 2 meter dik.
  2. De boom kan tot 400 jaar oud worden.
  3. De kleur is bijna wit als het vers is, maar kleurt crèmewit aan de lucht. Het kernhout is geelbruin tot donker bruin.
  4. Europese eik is loofhout met een rechte draad. De nerf is grof.
  5. De massadichtheid bedraagt vers tussen de 900 en 1200 kg/m³. Bij een vochtigheidsgraad van 12% is dit ongeveer 600 à 900 kg/m³.
  6. Eik droogt zeer langzaam. Neiging tot vervorming, collaps, scheuren en verkleuringen zijn mogelijk. Best voorziet men een afdichtingsmiddel om kopscheuren te vermijden.
  7. Europese eik is onvervangbaar voor het maken van vaten (in verband met de aanwezige looizuren).

Ruime voorraad!

Houtmagazijnen F. Lefevere heeft een ruime voorraad gedroogde Europese eik. Aarzel niet om ons te contacteren (T +32 56 26 14 27) voor meer info over onze producten en levertermijnen.