hout drogen dosse kwartiers hout drogen in de droogovens

Hout drogen

Waarom hout drogen?

Men moet hout drogen zodat het zich kan schikken naar zijn nieuwe toepassing of omgeving. Hout is namelijk een natuur product dat sterk onderhevig is aan krimp. Het zwelt op bij een grote vochtigheidsgraad en het krimpt bij droogte. Daarom voorziet men bij massieve meubelen altijd voldoende speling zodat het hout rustig kan “werken”.

Krimp

Doordat het hout niet in elke richting evenredig krimpt kunnen er scheuren ontstaan door aanwezige spanningen. Hout is vooral onderhevig aan een “breedtekrimp” en minder aan een verandering in de lengte. Door deze breedtekrimp kunnen er scheuren ontstaan naar het centrum van de jaarringen van het hout toe.

Hout planken die dosse gezaagd zijn (B), hebben een gevlamde tekening en krimpen hoofdzakelijk in de breedte. Kwartiers gezaagd hout (A) krimpt in de dikte, en is dus kwalitatiever dan dosse gezaagd hout.

Lefevere: specialist in hout drogen

Houtmagazijnen F. Lefevere brengt het hout tot een vochtigheidsgraad van 8 à 12%. We doen dit onder andere door middel van onze nieuwe droogovens (met een totale capaciteit van 2000m³ om het hout te drogen!).

Een dagelijkse controle van de kwaliteit en zorgvuldige metingen zorgen ervoor dat we het hout drogen op de juiste manier. Zo kunnen we onze klanten de beste kwaliteit hardhout aanbieden voor de scherpste prijzen in de markt. Contacteer ons voor meer info.